BADANIA

Naukowcy przeprowadzili liczne badania oraz metaanalizy, które potwierdzają wpływ szczepów bakteryjnych na organizm człowieka.

 

Dodatkowo, szczepy te cechują się tak dobrą odpornością na warunki przechowywania, iż dla zachowania ich działania NIE TRZEBA PRZECHOWYWAĆ ICH W LODÓWCE !

  • Bacillus coagulans, po aktywacji w jelicie cienkim, zwiększa  ilość wchłanianego białka, wspomaga trawienie białek i cukrów z pożywienia, co jest bardzo  korzystne dla organizmu, szczególnie w przypadku nietolerancji laktozy i fruktozy,
  • Wpływa na poprawę komfortu życia przy dolegliwościach związanych z układem gastrycznym : ból brzucha, wzdęcia, zgaga,
  • Bacillus natto stymuluje organizm do wytwarzania wysokich poziomów enzymów trawiennych takich jak: proteinaza, amylaza, celulaza, i lipaza odpowiedzialnych za  biodegradację składników odżywczych , w związku z tym metabolity powstałe z działania tych enzymów mogą być lepiej przyswajane, bądź mogą służyć jako prebiotyki dla innych korzystnych mikroorganizmów znajdujących się w jelitach,
  • Szczepy te znajdują się na liście EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), który jest odpowiedzialny za ocenę bezpieczeństwa czynników biologicznych zgłoszonych w ramach procesu udzielania zezwoleń przed wprowadzeniem na rynek,
  • wspomaganie funkcjonowania systemu immunologicznego,
  • utrzymywanie naturalnej równowagi mikrobioty jelitowej w przewodzie pokarmowym jest jednym ze sposobów na przeciwdziałanie skutkom naszego niezdrowego, nowoczesnego stylu życia. Wielokrotnie przetwarzana żywność, ciągły pośpiech i stres, choroby, zła dieta, zanieczyszczenia, lekarstwa i antybiotyki silnie zaburzają proporcje dobroczynnych do patogennie działających bakterii. Dlatego istotne jest uzupełnianie kolonii bakterii jelitowych w odpowiednie szczepy, w celu zapewnienia homeostazy organizmu.

Nowa generacja bakterii wykazujących naturalną odporność

 

W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań, z których wynika jednoznacznie korzystny wpływ szczepów bakteryjnych na organizm ludzki. Niestety zdecydowana większość z badanych szczepów wykazała słabą lub bardzo słabą odporność na warunki przechowywania. Zachowanie pełni właściwości probiotycznych przez szczepy z grupy Lactobacillus, Bifidobacterium czy drożdże z grupy Saccharomyces Boulardi wymaga przechowywania ich w temperaturze do 6C. Temperatura pokojowa jest dla większości szczepów zabójcza, przyczyniając się znacząco do redukcji ich populacji.

W ostatnich latach, wychodząc na przeciw oczekiwaniom współczesnej suplementacji, prowadzono badania nad rozwojem i wykorzystaniem bakterii z rodzaju Bacillus zdolnych do tworzenia form przetrwalnikowych, jako składnika żywności i suplementów. Badania wykazały, że szczepy Bacillus Subtilis Natto oraz Bacillus Coagulans cechują się unikalnymi właściwościami fizykochemicznymi.

 

Przetrwalniki wykazują dużą odporność na kwaśne środowisko w żołądku, wysoką temperaturę oraz sole żółciowe, dzięki czemu mogą one w optymalnej ilości dotrzeć i skolonizować przewód pokarmowy. Wysoka stabilność tych szczepów zapewnia przeżywalność podczas obróbki żywności (ogrzewanie, ekstruzja, mrożenie, suszenie) i przedłuża okres trwałości nawet w temperaturze pokojowej, dlatego szczep nadaje się doskonale do stosowania w codziennej diecie.

Moje konto